Nové zimní pneumatiky řeší paradox bezpečnější jízdy SUV v zimě

3. října 2016, 9:12

Řidiči mají nyní skutečně důvod, aby se ve svém SUV cítili bezpečně: zimní pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 zkracují jeho brzdnou dráhu na suchém, mokrém i zledovatělém povrchu.

Společnost Goodyear průběžně zdokonaluje svou špičkovou technologii pro zimní pneumatiky a jako zatím svou poslední novinku uvádí na trh nové pneumatiky určené především pro modely SUV: UltraGrip Performance SUV Gen-1. Nejnovější přírůstek rodiny zimních pneumatik UltraGrip je na trhu od letošního května.

Řidiči „esúvéček“ se ve svém velkém voze zpravidla cítí velmi bezpečně, zejména je-li vybaveno i pohonem všech kol. To je může svádět k pocitu, že ani nepotřebují zimní pneumatiky. Právě pro modely SUV je však vybavení zimními pneumatikami v zimních podmínkách ještě důležitější, než pro běžné vozy.

Skutečně bezpečné SUV
SUV a „čtyřkolky“ jsou velké vozy a zvyšují tím sebedůvěru řidičů při jízdě. Jsou však také těžší a mají výše umístěné těžiště než běžná osobní auta a v důsledku toho na jejich pneumatiky působí větší síly, což naopak komplikuje brzdění a ovládání vozu. Společnosti Goodyear se nyní podařilo tento paradox vyřešit.

V případě vozidel SUV se skutečně potýkáme s určitým paradoxem. Využili jsme naše zkušenosti s pneumatikami pro vozy SUV a naše špičkové technologie pro zimní pneumatiky a dále vylepšili naši oceněnou řadu UltraGrip Performance pro vozidla SUV. Díky upravenému dezénu nyní UltraGrip Performance SUV Gen-1 zajišťují vyšší přilnavost a tedy i bezpečnější jízdu na zimních silnicích,“ řekl Alexis Bortoluzzi, ředitel marketingu osobních pneumatik Goodyear v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika:

Hlavní technologie a nové rysy pneumatik UltraGrip Performance SUV Gen-1

1. Příčné drážky a dezén běhounu se systémem tvarových zámků
Konstruktéři značky Goodyear vysvětlují: Aby se vykompenzovalo vyšší zatížení (celková hmotnost) vozidla, musí být pneumatiky pevnější. Kromě jiných výhod zlepšují tužší bloky ovládání vozu na mokré vozovce. Navzdory vyšší tuhosti si však bloky (díky zvláštnímu uspořádání příčných drážek) uchovávají dostatečnou pružnost, což zlepšuje záběr na sněhu.
Technologie: 3D BIS (Systém tvarových zámků)
Přínos: Lepší vyvážení mezi ovládáním na suché vozovce a výkonností na sněhu

2. Speciálně pro SUV upravené uspořádání bloků a příčných drážek
Konstruktéři značky Goodyear vysvětlují: Bloky jsou nyní zkosené a nikoli úplně rovné, což zlepšuje záběr na sněhu.
Přínos: Lepší brzdné vlastnosti a trakce na zasněžených a zledovatělých silnicích

3. Optimální styčná plocha s vozovkou
Konstruktéři značky Goodyear vysvětlují: Protože je vůz těžší, jsou více zatíženy i jeho pneumatiky. Aby toto vyšší zatížení vyrovnal, zvětšil Goodyear ve srovnání s předchozí generací pneumatik šířku styčné plochy (stopy). Větší plocha pryže na silnici rovná se lepší kontakt s povrchem a tedy i vyšší stabilita.
Technologie: ActiveGrip
Přínos: Vyšší přilnavost a brzdná účinnost

4. Indikátor optimálního výkonu běhounu
Konstruktéři značky Goodyear vysvětlují: Během životnosti pneumatiky se symbol vločky na pneumatice postupně stírá. Jakmile úplně zmizí, je třeba pneumatiku vyměnit, mají-li být zachovány optimální vlastnosti pro jízdu v zimních podmínkách.
Technologie: Indikátor TOP
Přínos: Pomáhá řidiči dodržet přesný interval výměny a zajistit tak optimální výkonnost v zimních podmínkách

45 let vynikající kvality zimních pneumatik
Goodyear uvedl na trh první pneumatiku UltraGrip v roce 1971 a od té doby konstruktéři značky tuto řadu zimních pneumatik dále průběžně zdokonalují. Výsledkem nepřetržité inovace během posledních 45 let je to, že je Goodyear jedním z lídrů trhu zimních pneumatik. Jeho zákazníci si pneumatiky řady UltraGrip oblíbili tak, že si jich od jejich uvedení na trh pořídili už více než 60 milionů kusů. Výroba modelů typu SUV a 4×4 na trhu Evropy, Blízkého východu a Afriky se od roku 2012 prudce zvyšuje a očekává se, že stabilním tempem poroste i v následujících letech. Od uvedení UltraGrip Performance SUV Gen-1 na trh si Goodyear slibuje, že bude schopen tuto rostoucí poptávku plně uspokojovat.


UltraGrip znovu vítězem testu výkonnosti TÜV
Pneumatiky rodiny UltraGrip si průběžně odnášely trofeje z testů vyhlášených motoristických magazínů, od speciálních periodik zaměřených na testy zboží i ze zcela nezávislých testů. Nová UltraGrip Performance SUV Gen-1 značky Goodyear si tyto úspěchy zopakovala a překonala pneumatiky všech konkurenčních značek v testech TÜV zaměřených na brzdění na mokré, suché, zledovatělé a zasněžené vozovce.

Výsledky testu potvrdily:
• o 1,9 metru kratší brzdnou dráhu na mokrém povrchu (o 7% vyšší účinnost);
• o 2,3 metru kratší brzdnou dráhu na suchém povrchu (o 5% vyšší účinnost);
• o 4% vyšší brzdnou účinnost na zledovatělé vozovce;
• o 2% vyšší brzdnou účinnost na zasněžených silnicích; to je druhá nejvyšší účinnost brzdění na sněhu ze všech testovaných pneumatik.

Praktické informace
Pneumatiky Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 byly uvedeny na trh v květnu 2016 a jsou v prodeji v šestnácti rozměrech, které pokrývají 40% vozidel typu SUV.

V následující tabulce je přehled jednotlivých rozměrů pneumatik, jejich dostupnosti na trhu a příklady jejich možného využití na různých modelech.

Související články

Goodyear Dunlop Tires oznamuje personální změny
Goodyear Dunlop Tires oznamuje personální změny

Společnost Goodyear Dunlop Tires Czech letos prochází řadou personálních změn na vedoucích pozicích oddělení marketingu. Sérii změn zahájil již v květnu návrat Borise Tománka, který od roku 2012 zastával pozici Consumer Brand PR & Interactive Marketing Manager Central Europe, do funkce Marketing Manager CZ/SK/HU pro divizi osobních a nákladních pneumatik. Boris Tománek je v nové […]

Životnost pneumatik se neřídí jejich datem výroby, ale správným skladováním a údržbou
Životnost pneumatik se neřídí jejich datem výroby, ale správným skladováním a údržbou

Někteří řidiči odmítají kupovat jiné než letošní pneumatiky, protože jsou přesvědčeni, že ty, které byly vyrobeny loni nebo předloni, už nejsou použitelné. Může na tom být něco pravdy? „Kdepak, to je zcela extrémní, ničím nepodložený názor. Ve skutečnosti neexistují žádné vědecké nebo technické důkazy, které by takové tvrzení jakkoli podporovaly. Proto ani žádné relevantní normy […]

Další prvenství pro Goodyear a Rainera Zietlowa: nový světový rekord!
Další prvenství pro Goodyear a Rainera Zietlowa: nový světový rekord!

Rainer Zietlow za volantem vozu Touareg Eurasia překonal vzdálenost 15.145 kilometrů mezi nejvýchodnějším bodem Asie a nejzápadnějším městem Evropy za méně než sedm dní (6 dní, 9 hodin a 38 minut) na pneumatikách Goodyear Wrangler. Rainer Zietlow a Goodyear vytvořili nový světový rekord za nejrychlejší jízdu napříč Eurasií na trase mezi Magadanem, nejvýchodnějším, automobilem dostupným […]

Dunlop Winter Sport 5 a Goodyear UltraGrip 9 vítězi nejnovějších testů zimních pneumatik
Dunlop Winter Sport 5 a Goodyear UltraGrip 9 vítězi nejnovějších testů zimních pneumatik

Společnost Goodyear Dunlop oznamuje, že pneumatiky Dunlop Winter Sport 5 a Goodyear UltraGrip 9 si odnesly dvě cenná vítězství a nejvyšší hodnocení z nejnovějších srovnávacích testů zimních pneumatik automotoklubů ADAC, ÖAMTC a TCS. Dunlop Winter Sport 5 o rozměru 225/45R17 91H obstála v důkladných testech v ostré konkurenci prémiových výrobků dalších hlavních světových výrobců, včetně […]

Řidiči si zvykají na povinnost přezouvat vůz na zimní pneumatiky, problémem zůstává hloubka dezénu
Řidiči si zvykají na povinnost přezouvat vůz na zimní pneumatiky, problémem zůstává hloubka dezénu

Zimní obutí vozidel od 1. listopadu je v České republice prakticky povinné již šestým rokem. Kontinuálně prováděný průzkum společnosti Goodyear Dunlop Tires Czech potvrzuje, že návyky českých řidičů ohledně výměny pneumatik před zimní sezónou se během této doby postupně zlepšují. Dokládá to i poslední šetření v terénu, které se tento týden uskutečnilo ve dvou lokalitách […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!