Bezpečně s BESTDRIVE: Připravte své auto na zimu

4. října 2016, 12:38

Kalendářní podzim je tady. A letos to vypadá, že se i počasí řídí kalendářem. Letní teploty jsou v nenávratnu a za pár týdnů (nebo možná dnů?) přijde zima. Jak se na ni připravit? Rady, jak zazimovat zahrádku, necháme na zahrádkářích. V Bestdrive jsou odborníci přes auta, a proto připravili pár tipů a rad na to, jak správně připravit na zimu Váš vůz.

O přípravě auta na zimu se toho napsalo už mnoho. Pojďme si to shrnout a pokud možno jednoduše. Úplně nejjednodušší je nechat přípravu auta na zimu profesionálům . Mechanici jsou školeni na to, aby dokázali připravit vůz tak, aby ani v třeskutých mrazech nestávkoval a bez problémů Vás vždycky dovezl do cíle. Pokud se však do přípravy auta chcete pustit vlastnoručně, na následujících řádcích je 6 oblastí, na které se vyplatí zaměřit. 

1. Pneumatiky

O používání zimních pneumatik snad už ani není nutné české řidiče přesvědčovat. Podle našich zkušeností už na zimní pneumatiky přezouvá drtivá většina českých řidičů.  Někdo však s přezutím zbytečně otálí – čeká buď na 1. listopad nebo v horším případě dokonce na první námrazu či sníh.

My všem řidičům doporučujeme: investujte do svého bezpečí i klidu – přezujte svůj vůz na zimní pneumatiky včas. Výměna letních pneumatik za zimní by se měla provádět, pokud venkovní teplota klesne pod 7°Celsia.  Uplynulé roky ukázaly, že neuděláte chybu, pokud na zimní přezujete třeba i v průběhu září.

Základní pravidlo zimního obutí je 4×4: tedy čtyři stejné zimní pneumatiky s hloubkou dezénu minimálně čtyři milimetry. 

Investice do nových pneumatik je nezanedbatelnou položkou domácího rozpočtu. V servisní síti BestDrive nabízíme zákazníkům z řad nepodnikatelů komplexní ochranu pneumatik – BestDrive Garanci. Ta kryje zbytkovou hodnotu neopravitelně, náhodně poškozené pneumatiky a umožňuje získat až 80%-ní náhradu v případě poškození pláště.

2. Podvozek

Aby mohly být plně využity všechny vlastnosti zimních pneumatik, pečujte řádně i o další součásti vozidla, které s pneumatikami „spolupracují“. Nezapomínejte především na podvozek vozidla. Protože jen správně seřízený podvozek (geometrie, brzdy, tlumiče, vůle v řízení) společně se správným tlakem v pneumatice zajistí optimální využití investice do zimních plášťů. 

Je s podivem, že při stavu našich silnic i dálnic stále mnoho českých řidičů podceňuje geometrii. Správně nastavená geometrie má zásadní vliv na bezpečnost vozidla, komfort jízdy a ekonomiku provozu. Geometrie, která není v pořádku, může způsobit nesouměrné opotřebování pneumatik a následně i výrazné zkrácení jejich životnosti. Kromě toho má negativní vliv na jízdní vlastnosti vozidla, tedy i bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Vozidlo nejede ve dvou stopách, samovolně vychyluje z přímého směru, v zatáčkách mohou pneumatiky pískat. 
 
3. Provozní náplně

Před zimou nezapomínejte na kontrolu chladicí kapaliny a kapaliny v ostřikovačích. Obě dvě tekutiny musí být v dostatečném množství a hlavně – v „zimní“ variantě. 

Protože kontrola hustoty chladicí kapaliny není v domácích podmínkách příliš možná, navštivte některý z odborných servisů – např. v servisní síti BestDrive je tato kontrola běžnou součástí zimní servisní prohlídky. 

Včas, ještě před příchodem prvních mrazíků, nalijte do nádržky ostřikovačů zimní směs. Zabráníte tak jejímu zmrznutí a případnému roztržení plastové nádržky. 

Při doplňování zimní kapaliny do ostřikovačů nezapomínejte ani na kontrolu kvalitu stírání stěračů – pokud máte jakékoliv pochybnosti, raději je vyměňte. 

Kromě toho je dobré ošetřit všechna pryžová těsnění dveří silikonem tak, aby v zimě nepřimrzala – totéž platí i pro zámky automobilu. A pro jistotu se vybavte i tekutým rozmrazovačem zámků – ten noste v mrazech u sebe, v autě by vám byl k ničemu. 

4. Autobaterie

V zimě je autobaterie hodně namáhaná, dá jí zabrat zejména startování v minusových teplotách. Opět se vyplatí, nechat si přeměřit výkon autobaterie tak, aby vás při prvních ranních mrazících nenechala „ve štychu“ a v případě potřeby si nechat baterii dobít.

5. Osvětlení

V zimě se dny krátí, noci prodlužují. Viditelnost bývá díky nepříznivému počasí často snížená, proto platí: „ Jezdím tak rychle, jak daleko vidím“. Zkontrolovat seřízení světlometů v domácích podmínkách jednoduché není.  Pouhým okem však určitě odhalíte, zda jsou kryty světel zašlé nebo jsou v pořádku. I v tomto případě v BestDrive dokážeme pomoci, renovace světlometů vyřeší problémy s osvětlením bez nutnosti výměny světel za nové. 

6. Speciální zimní výbava automobilu

Pro většinu řidičů je samozřejmostí přidat na podzim do auta škrabku na okna nebo metličku na ometání sněhu. Máte-li na výběr, doporučujeme i výměnu „koberečků“ v autě za gumové, které jsou pro zimní počasí vhodnější.

A pokud bude meteorologická předpověď opravdu nepříznivá a vy se budete chystat třeba na hory, nezapomeňte na sněhové řetězy. A určitě si jejich aplikaci vyzkoušejte v klidu domova. Kolona cestou na hory, kdy Vám bude sněžit za krk, není pro premiéru ideální.  

Tisková zpráva ContiTrade Services s.r.o.

Související články

Bestdrive: dvacet let franšízy v České republice
Bestdrive: dvacet let franšízy v České republice

Servisní síť BestDrive už řadu let patří k těm největším a nejznámějším sítím servisů v České republice. Ze servisů, které byly původně zaměřeny striktně na prodej pneumatik a servis s nimi spojený a nesly název nejznámější české značky pneumatik Barum, se stala síť autoservisů a pneuservisů s mezinárodním jménem BestDrive. Není tajemstvím, že více než […]

BESTDRIVE: Přezouvání na zimu odstartováno
BESTDRIVE: Přezouvání na zimu odstartováno

Málokdo teď myslí na zimu. Počasí je stále krásné a letní.… V servisech BestDrive však ani aktuální teplé počasí nezasahuje do přípravy na jedno z motoristicky nejnáročnějších období. Na zimu. Protože ta i letos určitě přijde. Na téma zima odpovídal Roman Sabol, obchodní ředitel servisní sítě BestDrive. Už pět let platí novela silničního zákona, která […]

BESTDRIVE: Pobočky v novém
BESTDRIVE: Pobočky v novém

Servisní síť BestDrive se v únoru letošního roku rozšířila o 3 nové pobočky: v Praze – Košířích, Plzni – Doubravce a Moravské Ostravě. Nové logo na budovách servisů už v únoru avizovalo změnu, na kterou se mohou těšit nejen zákazníci. V průběhu následujících měsíců panoval na všech třech pobočkách čilý stavební ruch. Značka BestDrive není […]

Bezpečné skladování pneumatik
Bezpečné skladování pneumatik

Většina českých řidičů používá sezónní pneumatiky. V létě letní, v zimě zimní. A to je dobře. Bezpečnost je na prvním místě. Pro většinu řidičů to znamená, zajistit skladování té sady pneumatik, kterou právě nepoužívá. Jak pneumatiky skladovat správně? V tom může poradit firma Bestdrive. Rady týkající se správného skladování pneumatik dávají snad všichni výrobci pneumatik. […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!